Direktlänk till inlägg 2 december 2011

Sadeltvång?

Av islandstokan - 2 december 2011 23:04


 

Gullungarna idag, bägge ville följa med fast jag bara skulle ha Eyja.


Eyja traskade iväg lite på egen hand när jag skulle stänga grinden, som tur var stannade hon efter ett par meter.


Idag åkte jag ut till hästarna en sväng, abstinensen hade blivit alldeles för stor! Tog in Eyja och pysslade lite med henne, lade på sadeln och tränsade. Sadeln har blivit ett litet bekymmer av någon anledning, hon låter mig lägga på den utan problem, men när jag ska böja mig ner för att få tag i sadelgjorden får hon spunk och börjar trampa runt, sparka och hugga efter mig. Så fort jag får i den i första hålet slutar hon och hon står snällt när jag spänner den i omgångar. Vad kan det här beteendet bero på? Det är ju som att hon tror att det kommer göra ont...


Satt en stund på henne i stallgången också och det gick bra. Nu tycker jag att det börjar bli dags att introducera tygeltag för henne, men jag vet inte riktigt var jag ska börja. Gå brevid och hålla i tyglarna, en i vardera hand? Rida med både repgrimma och tyglar och styra med båda samtidigt så hon börjar koppla ihop trycket på nosryggen med trycket i mungiporna? Jag får fundera lite, hon är ju en väldigt känslig dam, lilla Eyja. Vad tror ni?  

 
 
Qodrofenia med ridtravare i fokus!

Qodrofenia med ridtravare i fokus!

2 december 2011 23:42

Gudars ett sånt ulligt gulligt litet pyre där i mitten=) Vad är det för en filur?

sv:Det är helt otroligt faktiskt hur kloka dessa djur är.Knas som annars kan härja rövare blir helt tvärt om och otroligt mild.Jag vet att jag druttat ikull någon gång ute när jag gått med honom och jag får utan problem använda honom för att ta mig upp genom att dra mig upp efter hans ben eller hänga i täcke osv och han drar snällt upp mig.Hade jag mått bra hade han fått hybris för det får han i vanliga fall.Hela den här hästen är ett mysterium för mig många ggr.
mvh/Q

http://qodrofenia.bloggplatsen.se

 
Emilias Häst blogg!

Emilias Häst blogg!

2 december 2011 23:51

Tycker du som jag? - om inte, berätta gärna varför!
/ Emilia - mydesire.blogg.se

http://mydesire.blogg.se

 
Ingen bild

Natalie

3 december 2011 08:47

Så söta hästar du har! :-)

Du kan prova att ge henne mer tid med sadelgjorden. När du böjer dig efter gjorden och hon trampar runt så stå bara och håll i den en stund och släpp den sedan igen. Gör samma sak tills hon står still och inte bryr sig längre, innan du spänner åt den. Hon kanske tycker att just det momentet går lite fort... Det har funkat på mina hästar att vänta ut dem med varje litet moment.

Jag hade börjat att rida enbart i repgrimman. Det är ju ett tryck hon förstår och sedan sakta börjat vänja henne vid träns och bett. Jag red länge i grimman innan jag började använda tränset. Sedan hade jag tränset över grimman utan att använda det i början.

 
Frida

Frida

3 december 2011 08:53

Det kanske har fastnat hår någon gång tidigare så hon tror att du ska dra i håret? Det är ju inte det lättaste att undvika med våra lurvtussar :)

Svar: Tack :)

http://guffiframidfelli.blogg.se

 
Alexandra

Alexandra

3 december 2011 11:54

Hm, jag kan då inget om inridningar. Det kan ju vara en period nu bara när hon inte tycker det är roligt att få sadeln spänd eller något.. För hon verkar ju ändå inte tycka att det är obehagligt då hon slutar när du väl börjat spänna.
Hoppas du får något klokt svar av någon annan :)

http://barefootangel.blogg.se

 
Mikaela

Mikaela

3 december 2011 12:36

Jag skulle nog ha börjat från marken med träns + repgrimma:)

http://svippostina.blogg.se

 
Janina

Janina

3 december 2011 21:41

Jag började från marken i repgrimma. Tömkörning och brevid. Sen fick tränset vara under, sen trädde jag repgrimman genom bettringarna och sist utan grimman. Funkade kanon för oss :)

http://jannefix.blogspot.com

 
Adina & islandshästen Funi

Adina & islandshästen Funi

4 december 2011 12:56

Så som Natalie skriver rekommenderar jag också. Att ta sadelgjorden och släppa den när hon står stilla, gå ifrån och räkna till tre innan du går tillbaka och tar upp sadelgjorden, väntar ut släpper den och går iväg för att räkna till tre.
Det kan även vara bra att börja rida så som hon är van, men grimma. (eller eventuellt en remontnosgrimma som ger ungefär samma tryck)

Sedan börja rida med bett i munnen men fortfarande tyglarna fästa i nosgrimman/grimman. Sedan när hon lärt sig det med nosgrimma kan du dra igenom tyglarna genom bettringen men fortfarande fästa i nosgrimman. På så sätt börjar det ta lite i munnen men det blir fortfarande samma tryck på nosryggen.
Till slut kan du börja rida i enbart bett. Men det är ingen brådska dit. Låt hästen lära sig ordentligt med att ha tyglarna fästa i nosgrimman först. Du får bara en häst som är känsligare för tygeltag och finare i munnen om du väntar.

Tänk på att använda mycket vikthjälper när du rider redan från början. Om hon är van vid att promenera kan du börja med att någon promenerar bredvid och du bara skrittar på. När hon stannar med hästen gör du dina vikthjälper för stanna, när hon ber hästen gå åt höger så kan du luta dig lite åt höger och kanske ta lite i höger tygel. När hon ber om att gå framåt så lutar du dig lite fram samtidigt som du kanske nuddar lite med skänklarna på magen.
På så sätt binder ni ihop de kommandorna som hon redan vet med de nya som hon inte har någon aning om :)
Ta lång tid på er!

http://fyrbentaspringare.blogg.se

 
Adina & islandshästen Funi

Adina & islandshästen Funi

4 december 2011 14:33

Brabra :) Själv har jag faktiskt aldrig använt en repgrimma så det är därför som jag inte pratar så mycket om sådant :)
Har själv aldrig ridit in en häst, men varit med när kompisar ridit in, gått på clinics och sett när min tränare tränar hennes unghästar + att jag läst en massa. :)

http://fyrbentaspringare.blogg.se

 
Linda

Linda

4 december 2011 16:49

Jag hade ju en arab som hade sadeltvång fast hon slängde sig över, alltså stegra och landade på ryggen flera gånger, det är skit otäckt alltså fyfan.

Jag fick göra som så att ha ludd på gjorden, spänna ett hål, gå nåra varv, spänna, gå spänna gå. Men i ditt fall verkar det vara bekymmer INNAN ni skall spänna. Fifa hatar gjorden, speciellt på vintern har jag märkt, då skakar hon huvudet och vill hugga mig i sidan, jag kan faktisk tro att det är pälsen som nyps!

Samma med Bitter, en vinter hade han en repjord (western) mellan repen fastnade pälsen och han skakade huvudet så fort jag skulle ta gjorde och spänna, han gillade det inte alls,tills jag bytte gjord då blev det som vanligt igen.

Så jag tror myket beror på att pälsen nyps åt!

Jag försöker strycka bak pälsen under gjorde så fort jag ska spänna något hål, inte lätt alla gånger men det måste ju förbättras iaf. Nu är Fifa rakad så jag hoppas på bättre resultat.

Sedan är det ston och det är inte många sådana som gillar gjordar.

http://www.mittangsull.blogg.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av islandstokan - 5 maj 2013 17:41

Om någon råkat missa det så har min blogg flyttat till annan plats, nu finner ni mig här: http://videungens.wordpress.com   Nu uppdaterar jag hyfsat regelbundet så se till att lägga till adressen i er Bloglovin (eller liknande) så missar ni inget...

Av islandstokan - 19 april 2013 20:30

Jag har bestämt mig för att flytta bloggandet till en reklamfri domän, så nu får ni se till att lägga till den här bloggen i er BlogLovin': http://videungens.wordpress.com/ ...

Av islandstokan - 19 april 2013 16:45


Idag var det dags för Rósa att få sommardojor på fötterna (äntligen!), men klantig som jag är hade jag tagit fel på tågtiderna och hann inte ut i tid till hovslagaren skulle komma, så J var snäll och tog in Rósa åt mig. Jag har tur som står i ett sta...

Av islandstokan - 18 april 2013 21:55


Idag har det blåst väldigt friskt. Jag hade planer på att rida men bestämde mig istället för att följa med och titta på när  J (som jag står inackorderad hos) skulle rida för dressyrtränare. Det var intressant att se något annat än islandsridning f...

Av islandstokan - 16 april 2013 20:54


Ovido - Quiz & Flashcards