Senaste inläggen

Av islandstokan - 4 juni 2012 23:56

Just nu är det mycket som gnager i mitt bakhuvud. Det är så mycket orosmoln att jag blir alldeles trött och det är svårt att fokusera på den där lilla ljusstrimman bora vid horisonten. Måtte allt reda ut sig själv snart så jag kan lägga mig tid och energi på något annat, lite roligare.Varför håller jag på med hästar nu igen? Ibland undrar jag verkligen. Det är konstigt det där, hur man kan gråta av uppgivenhet ena stunden för att känna sig som världens lyckligaste människa i nästa. Det är nog bara hästar som har den effekten på ens psyke...


Tandläkarbesöket var förresten snabbt avklarat, Rósa skötte sig bra och hade inget anmärkningsvärt i munnen så hon slapp ingrepp. Skönt! Lite tendens till underbett såg tandis, men det skulle räcka med rutinmässiga kollar framöver för att hålla det i skick. En sak mindre att oroa sig för, om inte annat.


Ni får ingen hästbild idag utan en finer landskapsbild istället:

 

"Herrljungaslätten"?

ANNONS
Av islandstokan - 4 juni 2012 14:39

Jag blev visst utmanad av Julia i en sådan där frågelek ni vet, så nu ska jag besvara 11 frågor och utmana 11 nya bloggare med 11 nya frågor.


Relger:
- Svara på de 11 frågorna personen ställt till dig och lägg upp på din blogg.
- Utmana 11 nya personer och ställ 11 frågor till dem.


1. Hur är din absoluta drömhäst, i utseende och egenskaper?

En liten (under 130 cm) femgångare, sto, silversvart och med massvis med man och svans, känslig men orädd och positiv till arbete och med mycket krut. Fast Rósa är det ju så klart inget fel på heller!


2. Vem är din förebild?

JK Rowling, för att jag har henne att tacka för en viktig del av min uppväxt och för att hon inspirerar mig till att själv skriva och kämpa för att uppnå en dröm.


3. Vilken är din favoritfilm?

Jösses, det finns ju så många! Rentav omöjligt att välja, faktiskt. Men en film jag såg nyligen som jag tyckte riktigt mycket om var The Intouchables - se den för sjutton, den är ljuvlig.


4. Vad är det absolut bästa du vet? Varför?

Att krypa ner i en varm säng när jag är jättetrött och nöjd och vet att jag inte måste stiga upp tidigt dagen där på.


5. Vilken är din favoritmat?

Mammas lasagne, tveklöst! Ingen lagar lasagne som min mamma.


6. Vad är det bästa med hästar? Varför?

Allt det man får tillbaka när man sliter och kämpar. Alla de där små stunderna av samförstånd och ren lycka.


7. Hur länge har du ridit?

Sedan jag var åtta, om jag inte kommer ihåg fel.


8. Hur klär du dig när du inte är i stallet?

Går jag hemma anammar jag bekväma myskläder, ute bland folk försöker jag se lite mer representabel ut och föredrar kjol eller klänning, blusar och koftor. Jag hämtar mycket inspiration från classic lolita och mori girl, bland annat.


9. Vilken är den roligaste stallsysslan?

Jag gillar faktiskt att putsa läder, det är som en terapisession faktiskt.


10. Vad är din styrka respektive svaghet inom ridningen?

Min styrka är att jag är förbannat envis, min svaghet är att jag har svårt att fokusera.


11. Hur ser en perfekt lördagkväll ut för dig?

Filmkväll med sambon. Enkelt och alldeles tillräckligt för mig.


Jag utmanar (utan inbördes ordning):

http://stallskogalund.blogg.se

http://guffiframidfelli.blogg.se

http://idaklausner.blogg.se

http://livetpavischan.blogg.se

http://mossmoss.blogg.se

http://www.anaby.bloggplatsen.se

http://tvistirni.webblogg.se (Clara)

http://barefootangel.blogg.se

http://backaskog.blogg.se

http://lilldamberg.wordpress.com

http://austri.bloggplatsen.se


Här är frågorna till er:

1. Vilket är ditt första hästminne?

2. När fick du din första häst (medryttarhäst, foderhäst)?

3. Vad föredrar du, sto eller valack? Varför?

4. Vilken är din favoritbok?

5. Vad har du för hobbyer utöver hästar och ridning?

6. Nämn tio saker du vill göra innan du dör!

7. Vilken är den värsta avramling du varit med om?

8. Vilket är/var ditt bästa ämne i skolan?

9. Och vilket är/var det sämsta?

10. Finaste hästfärgen?

11. Vilka språk behärskar du?


 

ANNONS
Av islandstokan - 3 juni 2012 22:52

Hej och hå, kom nyligen tillbaka från en ganska lång promenad med sambon. Gick och utforskade Herrljunga, det skadar ju inte att veta vad som finns i ens omgivning. Såg faktiskt ett par stall till och med, det är kul att bo så nära inpå landet fast vi egentligen bor väldigt centralt, Herrljugna är ju ingen storstad direkt. Men oj så trött jag var när vi kom hem, därför orkar jag inte ta och svara på kommentarerna nu, utan sparar det till i morgon. Jag måste dessutom upp tidigt för tandläkaren kommer ut till stallet i morgon och går igenom alla hästar, hoppas Rósa är fin i munnen.


God natt på er!

Av islandstokan - 2 juni 2012 09:15Tokiga kärringar, vad vore världen utan dem? 

Av islandstokan - 1 juni 2012 23:36

 

Har lagt upp Eitill på annons, hoppas någon trevlig och seriös människa nappar. Jag tror stenhårt på honom som supertrevlig skogs- och kurshäst, eller verksamhetshäst eftersom han hittills varit så stabil och positiv till allt. Någons favorit kommer han förhoppningsvis bli!

Av islandstokan - 29 maj 2012 11:44

Nu kanske ni undrar vad rubriken syftar på för något? "Videungen, vad är det? Aldrig stött på en häst med det gårdsnamnet."

Nä, det är väl klart, Eitill kommer ju bli den första!


Jojomen, idag fick jag mitt eget gårdsnamn registrerat. Tjohej! Fast jag inte har egen gård så gick det i alla fall att skaffa sig ett eget uppfödarnamn och nu för tiden kostar det inget att registrera det i SIF heller, istället har de en regel som säger att om namnet inte används inom en tioårsperiod är det fritt fram för någon annan att ta det istället. Jag trodde faktiskt att man var tvungen att ha egen gård för att få ta ett uppfödarnamn, men så är det alltså inte i SIF. Vilken tur! Det känns bra att kunna ta namnet med mig även om jag flyttar, till exempel.


Så Eitills fullständiga namn kommer vara Eitill från Videungen. Tycker det klingar väldigt bra, eller vad säger ni?


Idén fick jag först till katteriet, eftersom birma- och ragdollungar påminner mycket om små videkissor när de är små, men sedan insåg jag att Videungen skulle bli ett precis lika bra namn till en islandsuppfödning.


 

Videungens första uppfödning tar sig en vilostund på mattes ben. Det kommer han inte få göra när han blivit större.  

Av islandstokan - 28 maj 2012 19:23

Clara var nyfiken på varför jag bara vill ha ston, så jag tänkte skriva ett inlägg där jag förklarar lite mer ingående. Det enkla svaret är att jag trivs bäst med ston, jag gillar när de har lite humör, de brukar oftast ha mer personlighet då också. Don efter person, heller hur?


Men det är inte enda anledningen. För faktiskt är det så att jag vill att alla mina hästar, oavsett som det är två eller fem, ska kunna gå i samma hage och jag är helt emot att hålla valacker och ston i samma hage. Just nu när jag inte har eget stall har jag inte så mycket val (det är tyvärr inte många stall som har den uppdelningen), men när jag någon gång har egen gård kommer det inte förekomma något blandande. Varför är det så viktigt för mig? Jo, för att det är faktiskt vanligare än man tror att valacker betäcker, något som kan leda till så väl fysiska skador på så väl sto som valack som infektioner som i värsta fall kan göra stoet sterilt. Det är dock inte ofta man ser att en valack betäcker ett sto eftersom det är en sådan aktivitet som oftast äger rum mycket tidigt på morgonen när ingen ser på.


Ett vanligt missförstånd är att det bara är hingstiga valacker som betäcker, det stämmer inte alls.Vilken valack som helst kan betäcka, och till skillnad från hingstar så saknar valacker ofta hyfs i det här avseendet (den där hyfsbiten försvinner med kulorna), det är alltså vanligare att valacker våldtar ston. Mindre roligt, eller hur?


Nej, alla valacker betäcker inte ston, men varför chansa? Dessutom är det oftast trevligare för valacker att slippa griniga, brunstiga ston som domderar i hagen, haha.


Det här är ett känsligt ämne, det vet jag. Många med valacker tycker inte det är så farligt. "Det kan ju inte bli något föl" och "han vet ju ändå inte vad han gör" är vanligt förekommande ursäkter, det är känsligt när det rör ens egen häst dessutom.


Sist och slutligen vill jag ju hobbyavla i liten skala, något föl nu och då, och det kan man ju tyvärr inte göra med en valack. Givetvis krävs det rätt sto också, man ska ju inte avla på riktigt vad som helst, men ni förstår säkert vart jag vill komma. Jag älskar hela upplevelsen med föl, även om det är minst sagt dåligt för plånboken. Att välja hingst som ska matcha stoets egenskaper, väntan och resultat, 11 månader senare är det en ny liten häst! Konstigt nog tycker jag inte alls det är lika häpnadsväckande med människobarn, men dem tycker jag ju inte så mycket om heller...


  Saknade Eyja (bild från förra sommaren).

Av islandstokan - 27 maj 2012 22:36

 

Och det är då själva fan att hon inte släpper den sista vinterpälsen.

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se