Alla inlägg under maj 2011

Av islandstokan - 13 maj 2011 15:50

Har precis varit på vårdcentralen (lämnat prover) och får besök av halva familjen senare idag så det blev inte att åka ut till stallet, däremot kilade jag in på Eko innan jag åkte hem och shoppade Skillingarydsalva och ett par snygga handskar.

  De hade höjt priset på salvan med cirka 40 riksdaler sedan sist jag var där! Kapitalistsvin! Handskarna är jag nöjd med i alla fall, ovansidan skimrar till och med! Inte direkt vardagshandskar, med andra ord, men ibland kan man lyxa till det.


Nu ska jag sätta igång och städa så lägenheten ser acceptabel ut när familjemedlemmarna anländer.

Av islandstokan - 12 maj 2011 20:45

Vissa dagar går allt åt helsike och man vill bara gå och lägga sig igen. Ingenting fungerar och allt sätter sig på tvären. Hästen vill inte bli fångad i hage, ridningen går urdåligt och grepen går sönder.


Men så har man en sådan där bra dag: hästen kommer mot en i hagen, ridningen funkar och allt flyter på. Och det är sådana dagar som gör att de där skitdagarna slätas över betydligt lättare.


Idag var en sådan dag. Rósa kom kanske inte direkt emot mig i hagen (hon snarare lät bli att springa bort - alltid något), Eyja ville följa med när vi skulle gå så jag lät henne göra det men lämnade henne i boxen medan jag red ut på Rósa.

 

I början var Rósa lite stressad och gick och taktade och slängde med huvudet, men på hemvägen tog vi en galopp på en äng och jäklar vad härligt det var! Rósa hade jättebra framåtbjudning men var varken stressad eller het, precis så där som man vill att det ska vara. Efter det slappade hon av helt och hållet. Härligt!


Eyja och Rósa gnäggade åt varandra när vi kom tillbaka till stallet, och det är en sådan sak som gör en alldeles varm! Mina fina, fina hästar, vad glad jag är att jag har dem!

     

Av islandstokan - 12 maj 2011 14:40

 

Hämtade nyss ut min nya sadel, en Sensation Ride G3 med G4-sits!

Av islandstokan - 12 maj 2011 12:26

Elina på http://icelandic.bloggplatsen.se/ skrev ett intressant inlägg om varför det blev Islandshästar för hennes del och jag kände att jag ville göra detsamma, eftersom det är den rasen jag pysslar med.


Egentligen är det en väldigt kort historia, för när jag började rida som 8-åring var det på just islandshästar. En ridskola på Åland som jag fortsatte rida på tills jag fyllde 17, då jag blev lovad en häst i födelsedagspresent av mina morföräldrar. Vilka total lycka! Och hästen jag fick till slut var ingen mindre än min favorit från det stallet - Hnokki frá Krossi. En liten brun valack med jäkligt mycket egna åsikter.


Hnokki sålde jag ett par år senare eftersom jag var arbetslös och skulle flytta ihop med pojkvännen i Borås. Jag tänker ofta på den hästen, men nu när jag har mina två madammer saknar jag honom inte lika mycket längre, värst var det så klart precis i början när man precis blivit hästlös.


Utöver tiden på ridskolan testade jag både det ena och det andra, allt från travare på närmare 1,80 i mankhöjd till små B-ponnys, men av någon anledning slutade det nästan alltid med att jag trillade av och förbannande mig över de där "3-gångarna". Jag drogs alltid tillbaka till islandshästarna (som jag också trillat av och förbannat flertalet gånger, men alltid kännt mig trygg med). För så är det, jag är en jättefeg ryttare, men sedan är det något med just islänningarna som får mig att känna mig trygg och säker.


Jag tror det är väldigt lätt att bli charmad av de där små pälstussarna, helt enkelt. Och storleken är alldeles lagom!


 

Se på den manen alltså! (Bildkälla okänd.)

Av islandstokan - 11 maj 2011 15:34

Ja, mot insekter, alltså. Spray? Fodertillskott? Täcke? När börjar ni och när slutar ni? Eller gör ni ingenting alls?


Själv införskaffade jag Absorbine Ultra Shield häromveckan och nu är båda donnorna behandlade med det. Eyja kommer jag dock inte spraya när fölet kommit eftersom det är ganska starka grejer och jag vill inte att den lilla kommer i kontakt med det.


Från början hade jag tänkt täcka bägge i förebyggande syfte, men efter att ha funderat på det fram och tillbaka bestämde jag mig för att låta bli. Får de eksem så får de, då får jag göra det bästa av situationen då, helt enkelt.


Sprayen verkar fungera i alla fall, hästarna verkar inte irriterade på flygfäna när de går och betar, så jag tolkar det som att den gör vad den ska.   

Av islandstokan - 10 maj 2011 20:15

I söndags var det betessläpp, och hästarna har verkligen installerat sig där nu, Rósa ville över huvudtaget inte följa med matte idag när jag kom och skulle ha in henne för att spraya på flugspray och visitera. Istället for hon på som en tokstolle, busade och såg riktigt yster ut. "Kom och ta mig då, om du kan", såg det ut som hon tänkte.


Det slutade med att jag struntade i henne och tog in Eyja istället, som var betydligt mer medgörlig. Kollade igenom henne och pysslade om lite småskråmor. Sprayade henne med och hon stod som ett litet ljus hela tiden. Vad skönt det är att ha i alla fall en häst som kan bete sig!

Fina lilla Eyja!

 

Sedan fortsatte jakten på odågan Rósa. Det tog väl ungefär en kvart, sedan misstänker jag att hon tyckte lite synd om mig som sprang där och svettades. Rósa har helt plötsligt fått för sig att sprayflaskor är djävulens påfund, men eftersom hon inte reagerat innan ignorerar jag henne och sprayar ändå, jag antar att det bara är unghästfasoner och att det går över...

Operation Svanstvätt fortsätter för övrigt, igår tvättade jag Rósas svans två gånger med såpa, två gånger med Yes och två gånger med hästschampo. Den blev en aning mindre gul, men hur fasen jag ska lyckas få den vit vete sjutton.

Av islandstokan - 8 maj 2011 13:23

Jag tycker alltid det är så kul att höra folk berätta om varför de valt just de hästar de valt. Vad utgick ni från när ni blev med den häst ni nu har?


Rósa såg jag första gången på annons vintern -09/-10. Jag blev upp över öronen kär i henne, hon såg ju så snäll och söt ut. Men jag hade inga planer på att köpa häst just då, så jag lät det vara till våren -10 då jag gått och grubblat i några månader över den där fina skäcken, då mailade jag och hörde om hon fanns kvar - och det fanns hon! Då hade jag besämt mig, hon skulle bli min.

Annonsbilden på Rósa.


Jag hade en bra magkänsla, men eftersom hon inte var inriden bestämde jag mig för att skicka henne på inridning på Island innan jag skulle ta hem henne till hösten.


I samma veva köpte jag Blaedís, som kom från samma gård som Rósa. Det var mycket mer av ett impulsköp!

Annonsbilden på Blaedís.

 

Sedan, mitt i sommaren, fick jag mitt första gallstensanfall. Då visste jag ju inte att det var just gallsten det var, men det gjorde frutkansvärt ont och besvärade mig konstant, jag fick nya anfall åtminstone en gång i veckan och mådde jättedåligt. Eftersom jag inte kom någonstans med utredningen på vårdcentralen och det inte blev bättre tog jag det tunga beslutet att sälja Rósa och Blaedís, innan jag ens fått träffa dem.


Det var en tjej som nappade på Rósa och var jätteintresserad, men då ångrade jag mig fruktansvärt mycket. Nej min häst måste jag få träffa! Jag kunde ju gå miste om världens underbaraste häst, och även om jag inte mådde bra kände jag att det måste bli bättre och jag ville inte ge upp drömmen om egen häst igen. Så jag tog hem Rósa och lät Blaedís stå kvar på Island och växa till sig.


Och hem kom just den där underbara, helt fantastiska hästen jag hoppats på! Jag har inte ångrat mig en sekund sedan hon kom till mig i oktober förra året.


Sedan, några månader senare, dök Eyja upp på annons, och henne köpte jag också på impuls. Så fin hon var! Jag tänkte mig verkligen inte alls för, jag skulle sannerligen inte ha en till häst och i synnerhet inte en till oinriden islandsimport (och dräktig dessutom), men jag ångrar mig absolut inte för hon är en jättecharmig liten dam med mycket personlighet.

 

Annonsbilden på Eyja.


Äntligen börjar jag komma någon vart med gallstensproblemen också, snart ska jag få träffa en gallspecialist och troligtvis kommer de boka in en operation. Jag hoppas att jag blir kvitt problemen efter det. Hästarna gör det faktiskt lättare, har jag insett, för de är ju de som gör det värt att stiga upp på morgonen.


Men hur blev det som det blev för er? Varför valde ni just era hästar?

Av islandstokan - 5 maj 2011 20:23

Åkte ut till stallet ganska tidigt idag eftersom vi skulle åka och lämna Idunn och Prydi på bete en bit bort.

Så fort de kom in i hagen ställde de sig och betade, inget utforskande där inte  Verkade vara en stor och fin hage, så det lär inte gå någon nöd på dem i sommar.


Eyja fick flytta tillbaka till Daladis en sväng eftersom hon vart ensam när Prydi åkte, och gud vad de hade saknat varandra!

Kul att se att de kan leva upp lite fastän magarna är så stora! Daladis har ju gått en vecka över tiden nu.


Sedan hjälpte jag till att stänglsa en av beteshagarna. Ungefär 2 hektar blev den på så det tog sin lilla tid.

 

Vi hade en liten hjälpreda med oss. 


Seda avmaskade jag damerna och satte dem i annan hage där de ska få gå några dagar innan de också släpps på bete. Ska inhandla flugspray och flughuvor snarast, bara jag kommer mig iväg till civilisationen (eller eventuellt förpassa uppdraget till sambon).


Var dödstrött när jag kom hem, så nu ska resten av kvällen spenderas i TV-soffan. Pust!

Skapa flashcards